Werken in Australië

/Werken in Australië
Werken in Australië2018-08-25T08:42:09+00:00

Hoe gaat het in zijn werk om te werken in Australië?

werken in AustraliëIn een ander land werkervaring op doen? Helemaal geen gek idee. Zo zijn er genoeg mensen die, vooral op jonge leeftijd, naar het buitenland afreizen om hier te gaan werken. En dan niet voor het geld, maar juist voor de ervaring. Er wordt vaak niet echt gekeken naar hoe goed het salaris is, maar meer naar hoe het land en de omgeving is. Een van de landen waar vaak voor gekozen wordt, is Australië. Genoeg redenen om hier te gaan werken, zoals het prachtige land dat je vervolgens kunt ontdekken. Veel reizigers zijn een groot fan van Australië en dat is natuurlijk niet voor niets.

Hoe werkt dat: werken in Australië?

Het werken in Australië wordt dus veel gedaan en is ook gewoon legaal, tenzij je kiest voor iets waar ze je zwart betalen natuurlijk. Echter is het belangrijk dat jouw verblijf ook geheel legaal is, oftewel, met een juist visum en een geldig paspoort. Zo heb je bijvoorbeeld het visum dat bedoeld is om als toerist rond te reizen, maar heb je ook een visum dat gebruikt kan worden als je wilt werken in het land. De eerste heb je nodig als je vrijwilligerswerk gaat doen. Daarbij is het wel van belang dat je niet meer werkt dan dat je vrij bent, dus het moet wel een bepaalde reis blijven en je moet niet alleen komen voor het vrijwilligerswerk. Voor betaald werk heb je het tweede soort visum nodig. Er zijn echter wel bepaalde eisen gesteld aan je mocht je in Australië willen werken.

Eisen om te mogen werken in Australië

Allereerst is het de bedoeling dat je tussen de 18 en 31 jaar bent, waarbij je dan kans hebt dat je recht hebt op het Working Holiday Visum. Dit is een visum dat je nodig hebt als je betaald werk wilt gaan verrichten. Met dit visum mag je een heel jaar in het land blijven, maar wel maximaal een halfjaar voor één werkgever werken en dat stelt je voor een keus: ga je voor meerdere werkgevers werken (na elkaar), of kies je ervoor na een halfjaar het land weer uit te gaan? Je mag overigens ook gerust een tijdje het land uit en dan het land weer in, maar het visum is en blijft gewoon een jaar geldig. Overigens mag je niet zomaar ieder beroep uitvoeren, want een van de eisen van het werkvisum is dat het werk fysiek zwaar moet zijn, maar dat is natuurlijk relatief gezien. Het is dus niet de bedoeling dat je kantoorwerk gaat doen of gaat werken in de keuken. Je hebt wel keuze uit bijvoorbeeld werken in de veehouderij, het kweken van bomen, houtverwerking, landbouw, werken in een mijn of in de bouw.

Mocht je willen kiezen voor een andere optie, dan kun jeg aan voor het eVisitor visum, wat bedoeld is voor de toerist. Daarbij zijn ook weer bepaalde eisen gesteld. Zo mag je dan niet hoofdzakelijk betaald werk doen. Je moet dus ook een reisdoel hebben en niet alleen komen om te werken, want daar is dit visum niet voor bedoeld. Het werkvisum is bovendien een stuk duurder, namelijk 277 euro. Let wel op, want het is niet de bedoeling en illegaal om met het verkeerde visum te reizen, dus ondanks de hogere kosten voor het werkvisum, kun je deze alsnog het beste kiezen als je veel wilt gaan werken. Als je het goed vindt om maximaal drie maanden in Australië te verblijven, het land dan weer te verlaten en weer terug te komen, dan voldoet het eVisitor visum ook.

Mocht je zo’n goede ervaring hebben met werken hier, dan kun je ook na het jaar dat het visum geldig is, opnieuw een visum aanvragen en er weer gaan werken. Dit mag zowel thuis als in Australië zelf. Hierbij wordt gekeken hoe je je hebt gehouden aan alle eisen van het eerste visum voor ze hem voor de tweede keer verstrekken.

Het is mogelijk om te solliciteren wanneer je een eVisitor visum hebt, maar je mag nog niet onder contract staan bij het bedrijf als je dit visum hebt. Wacht dus tot je dan het werkvisum in bezit hebt en zorg dat het contract dan pas getekend wordt, omdat je anders illegaal werkt.

Zakenreis Australië

Natuurlijk kan het ook gebeuren dat je voor een zakenreis naar Australië moet. Het is dan mogelijk dat je dus niet betaald wordt in Australië door een werkgever daar, maar wel aan het werk bent. Als je niets verkoopt aan de Austalische consumenten, moet je kijken welk visum het beste bij je past. Het is goed mogelijk dat je reisdoel dan past binnen het eVisitor visum. Hiermee ben je dus goedkoper uit dan met het werkvisum, dat je in zo’n geval niet nodig hebt.

Het working holiday visum

Het is mogelijk om een eVisitor visum aan te vragen voor een zakenreis wanneer het gaat om een van de volgende zaken:
– een meeting met mensen uit jouw zakenwereld, waaronder weer valt:
– het kennismaken en netwerken
– onderhandelen en vaak ook vergaderen
– het tekenen van belangrijke documenten
– bijwonen van werkgerelateerde evenementen
– trainingen etc. volgen
– marktonderzoek doen

Tot slot is er nog vrijwilligerswerk, waar je gelukkig geen werkvisum voor nodig hebt, zolang het geen hoofddoel is of wordt. Je mag dan dus geen betaald werk doen. Je mag wel in ruil voor het vrijwilligerswerk, een plek krijgen om te verblijven.

Direct Visum aanvragen